![](/media/lib/53/popcorn-c83aee4a3b2a5dfd4cc2ca73d904bcff.jpg)
Nawyk znieczula na zły smak
5 września 2011, 11:09Psycholodzy wzięli pod lupę nawykowe jedzenie i stwierdzili, że gdy mózg skojarzy jedzenie danego produktu, np. chipsów, z jakimś otoczeniem, np. kinem lub kanapą przed telewizorem, będzie podtrzymywać jedzenie tak długo, jak działają określone bodźce. Nieważne przy tym, czy produkt jest świeży i smaczny, czy kompletnie pozbawiony smaku. I tak zostanie zjedzony…
![](/media/lib/61/ekg-a511f4938ee95ad5f410c8b5283d107c.jpg)
Chłodzenie zawałowców dzięki związkowi kontrolującemu hibernację
2 września 2011, 08:49By ograniczyć skutki zawału serca, próbuje się wprowadzać pacjentów w stan hipotermii. Ostatnie doświadczenia pokazują, że towarzyszące temu problemy będzie można prawdopodobnie przezwyciężyć za pomocą adenozyno-5' monofosforanu (5'-AMP) – związku hamującego metabolizm u hibernujących zwierząt.
![](/media/lib/50/otyly-a47d33a4ca010c30124cbb9df1f09057.jpg)
Błędne koło otyłości i gorszego wnioskowania
25 sierpnia 2011, 13:10W ostatnim numerze pisma Obesity Reviews ukazały się kontrowersyjne wyniki analizy 38 najnowszych studiów dotyczących otyłości i funkcjonowania poznawczego autorstwa doktor Evelyn Smith z Uniwersytetu Nowej Południowej Walii i jej zespołu. Psychiatrzy twierdzą, że osoby otyłe często słabo wypadają w zadaniach wymagających wnioskowania i planowania. Z tego powodu jednostki funkcjonujące gorzej poznawczo są bardziej podatne na nadmierny wzrost wagi.
![](/media/lib/82/kolendra-48919d8818a0a8dfaa792619b8cf916a.jpg)
Olejek kolendrowy na zatrucia i lekooporność
24 sierpnia 2011, 11:09Olejek kolendrowy zabija lub przynajmniej ogranicza wzrost wielu groźnych bakterii, w tym metycylinoopornego gronkowca złocistego (MRSA od ang. meticillin-resistant Staphylococcus aureus) czy pałeczki okrężnicy (Escherichia coli). Oznacza to, że dodanie olejku do produktów spożywczych może ograniczyć częstość zatruć pokarmowych, o spadku lekooporności nie wspominając.
Najstarsze skamieniałe życie
22 sierpnia 2011, 13:31Uczeni z University of Western Australia i Oxford University odkryli najstarsze znane nauce skamieniałości. Mikroskopijne zabytki natury, na których widać komórki i bakterie liczą sobie ponad 3,4 miliarda lat.
![](/media/lib/22/1202207173_063180-a105352b384b02c0993d332f44f35dac.jpeg)
Matczyny tłuszcz źle wpływa na rozwój zarodka
18 sierpnia 2011, 10:37Wystawienie komórek jajowych na wysokie stężenia nasyconych kwasów tłuszczowych, jak ma to miejsce w jajnikach kobiet otyłych i cierpiących na cukrzycę typu 2., upośledza rozwój zarodka (PLoS ONE).
![](/media/lib/61/ekg-a511f4938ee95ad5f410c8b5283d107c.jpg)
Otyłość zaburza rytm serca
17 sierpnia 2011, 08:34Po raz pierwszy wykazano, że otyłość bezpośrednio wywołuje elektryczne anomalie w pracy serca.
![](/media/lib/52/lew-027e2a70fab59b17f9040e34d11c25e8.jpg)
Lew opuszcza miejsce zbrodni
9 sierpnia 2011, 09:01Po udanym polowaniu lwy opuszczają dany teren, na którym ofiary zachowują wysoki stopień czujności. Biolodzy doszli do takich wniosków, śledząc poczynania 8 kotów wyposażonych w obroże GPS. Badaniami objęto obszar 7 tys. kilometrów kwadratowych w Parku Narodowym Hwange w Zimbabwe (American Naturalist).
![](/media/lib/54/szpital-c383340cef9b6d3221892c2350da8d2c.jpg)
Już wiadomo, czemu czujemy się senni w czasie choroby
4 sierpnia 2011, 12:55System sygnałowy w mózgu, który wcześniej okazał się regulować sen i czuwanie, odpowiada także za senność podczas choroby. Naukowcy z Oregon Health & Science University Doernbecher Children’s Hospital uważają, że nowa klasa leków na narkolepsję może się sprawdzić w usuwaniu wyczerpania towarzyszącego innym niż zaburzenia snu chorobom, w tym przeziębieniu (The Journal of Neuroscience).
![](/media/lib/46/anoreksja-9f5e0c1498717f346c433aeca99f62e3.jpg)
Nukleotydy zaburzają odżywianie
29 lipca 2011, 11:51Naukowcy wskazali na polimorfizmy pojedynczego nukleotydu (ang. Single Nucleotide Polymorphism, SNP), które pogarszają rokowania w przypadku zaburzeń odżywiania i wiążą się prawdopodobieństwem, że będą one przewlekłe. Wyniki badań zespołu z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego oraz Scripps Translational Science Institute (STSI) ukazały się w piśmie Neuropsychopharmcology.